Ervaringen

Josefien, juni 2022:

Zwanger worden ging bij mij en mijn man niet vanzelf en met de hulp van het ziekenhuis ben ik zwanger geworden. Voorafgaand aan de afspraken en erna, toonde Angeline interesse. Hoe is de afspraak gegaan? Hoe voelde het? Hoe sta je erin? Tijdens de zwangerschap kwamen mijn man en ik erachter dat onze dochter een gastroschisis heeft. Gedurende mijn verdere zwangerschap, heeft Angeline mij zoveel mogelijk ondersteund en laten genieten van het zwanger zijn. Gesprekken gingen onder andere over in contact staan met je lichaam, trots zijn op je lichaam, vertrouwen hebben in je lichaam en ook met behulp van boeken die ze mij tipte, heb ik mij zo goed mogelijk voor kunnen bereiden op de bevalling. Ook tijdens de bevalling is ze aanwezig geweest en heeft mij heel goed geholpen. Haar kalme aanwezigheid, maar ook het vertrouwen wat ze uitstraalde hielpen mij enorm bij de bevalling. Er was ook bijna een uur lang geen verloskundige op de kamer, want die moest tussendoor ergens anders heen. Mijn man en Angeline waren er toen om mij te ondersteunen met de weeën. Ik heb nauwelijks gemerkt dat de verloskundige weg was en voelde veel vertrouwen in hen. Na mijn bevalling is mijn dochter geopereerd en tijdens en na het lange herstel van haar, heb ik geregeld gesprekken gevoerd met Angeline over de bevalling, maar was er ook aandacht voor mijn fysieke herstel. Angeline is een hele warme, inlevende vrouw, met veel ervaring. Ze weet wanneer ze naar de voorgrond moet treden, maar ook wanneer een luisterend oor gewenst is. Wat mij betreft geen twijfel over mogelijk, dat ze een goede doula is.

Jade, maart 2017:

“Ik heb Angeline leren kennen als een lieve, zeer betrokken dame die heel eerlijk en oprecht naar zichzelf en de ander kan kijken. In het contact naar mij toe is er altijd sprake (geweest) van veel begrip en acceptatie.

Omdat zij zelf zo in contact staat met haar eigen  gevoelens, is zij in staat om gelijk in te pluggen in die van jou. If that makes any sense at all. Vrijgevig, geduldig, eerlijk, hardwerkend en liefdevol zijn woorden die mij te binnen schieten als ik aan haar denk.

Zwanger zijn is een reis op zich en Angeline heeft enkele waardevolle adviezen meegegeven tijdens onze ‘wandeling’. Hoewel onze wegen fysiek scheidden, vanwege persoonlijke gebeurtenissen die ik vooral in mijn eentje diende te voelen, heeft zij keer op keer, zonder opdringerig te zijn, haar medeleven getoond. Dat  heb ik gewaardeerd en als zeer prettig ervaren.

Zij heeft mij laten merken dat het niet noodzakelijk is om de hele reis actief en fysiek mee te lopen met de zwangere, maar ook ‘gewoon’ kan geven waar zij op dat moment behoefte aan heeft. En soms is dat, in mijn geval, rust en begrip. Begrip voor mijn reis en mijn keuzes. Begrip voor mijn behoeftes als mens. En dat zij daardoor niet bij de finish staat te juichen hoeft wat mij betreft ook niet. Angeline heeft mij namelijk veelvuldig aangemoedigd, ongevraagd en zonder daarvoor iets terug te verwachten.

Daarvoor wil ik haar bedanken. “

Jaimy, mei 2017:

“Angeline – oftewel Doula Loep, ken ik al mijn hele leven. Ik noem haar zelfs mijn ‘Tweede Mama’. En ozo dankbaar en blij ben ik dan ook dat zij mijn Doula wilde zijn toen ze hoorde dat ik zwanger was.

Vanaf het begin af aan is het alleen maar liefdevol, zonder oordeel en vol begrip geweest. Elke vraag die ik had beantwoordde ze met alle geduld, en als ze het even niet zeker wist hoe iets precies zat zocht ze het gelijk op om geen verkeerde informatie te geven. Alleen maar feiten dus. Doch ook werd ik alsmaar bevestigd in mijn gevoel door haar. Angeline heeft me erg goed geholpen om zo dicht mogelijk bij mezelf te kunnen blijven, ook als ik even niet meer wist hoe, begeleidde ze me terug naar “mij”- de ene keer met een helende reis, de andere keer met de NEI of gewoon even een gesprek.

Ook voor mijn partner scheen ze de perfecte Doula te zijn: het luisterende oor wat ze hem bood en de uitleg als hij iets niet begreep (hormonen, heeft dat zoveel gevolgen?!) of uitleg wilde wat er nou precies gebeurde met de baby in de buik.

Tijdens de bevalling heb ik het ook als zeer prettig ervaren dat ze erbij was. Ze zorgde er van begin tot eind voor dat er -daar waar het (medisch) mogelijk was- gehoor aan mijn wensen werd gegeven. Mede dankzij haar heb ik ondanks de weeën opwekkers verder een natuurlijke bevalling gehad, door de mantra’s die ze me gaf, het meepuffen, het vertrouwen in mij, en de fijne interactie en het “teamgevoel” wat ontstond tussen haar en mijn partner, heb ik het kunnen doen zonder pijnstilling.

Eeuwig dankbaar ben ik haar dus dat ze mijn kracht heeft weten boven te halen.

Hoeveel geluk had ik dat ze ook mijn Post Partum doula was (en eigenlijk nog steeds is). Als nieuwe moeder is het in het begin even uitzoeken hoe het nou allemaal werkt: borstvoeding, wat moet er precies in die luiers zitten, wanneer kan je iets nog even aankijken of moet je direct naar een kinderarts als iets niet helemaal lekker lijkt te gaan? “Oh, en verpleegkundige, check je ook moeder nog even?” Zo fijn dat iemand nog aan jou denkt als iedereen zo gefocust is op de baby! En wat fijn, dat mijn partner de eerste indrukken kon delen met haar en nog allerlei tips en trics meekreeg! Angeline zette hem ook constant in zijn kracht, puur en ongedwongen. Super, dat er iemand over je schouders meekijkt- in eerste plaats naar de ouders, en dan pas naar de baby, want die wordt echt wel goed in de gaten gehouden door de kraamzorg…

Ik raad Doula Loep aan voor een ieder die zo dicht mogelijk bij zichzelf wil blijven, en wie begeleiding in een bad van liefde en licht zou willen hebben, tijdens de zwangerschap én bevalling, voor de zwangere én haar partner.”

Laura, november 2017

Lieve Loep. Bedankt voor je liefdevolle steun tijdens de zwangerschap en bevalling. Je hebt mij ontzettend geholpen mijn kracht te vinden en om erin te gaan staan. We zullen jouw steun nooit vergeten >3. Succes met het afronden van je opleiding, voor ons ben je een heel bijzondere doula. Hopelijk blijven wij je regelmatig zien en houden we contact. Liefs Laura en Eduardo (én Návi natuurlijk!).

Janne, juni 2018

Angeline heeft mij en mijn gezin gedurende bijna twee maanden een aantal dagen per week ondersteund. Aanvankelijk hadden we drie weken afgesproken, maar ik ervoer haar zorg als zó waardevol, dat we de termijn steeds verlengden. Omdat het zomervakantie was aren mijn vriend, die leraar is, en drie kinderen thuis. Angeline ging op een hartelijke, fijngevoelige en geduldige manier met iedereen om. De kinderen vonden haar lief en grappig.

Ik vroeg haar regelmatig om de baby vast te houden – als ik bijvoorbeeld wilde douchen – en dat voelde ook heel veilig. Het was heerlijk dat ik in de slaapkamer met de baby vertrouwd kon raken, haar in alle rust kon masseren en soms alleen maar naar haar zat te kijken, terwijl Angeline intussen precies deed wat er gedaan moest worden om alles beneden op rolletjes te laten lopen. Ook als dat betekende dat ze met ‘de tractor’s’ moest spelen (een uitzonderlijk saai, door mijn zoontje bedacht, rollenspel), of het zwembad in de tuin nog maar weer eens moest verslepen omdat het nog steeds niet op een vlak gedeelte van het grasveld stond en daardoor niet vol kon worden.

Omdat ze veel weet van zorg voor baby’s en zorg voor moeders kon ze helpen als ik me onzeker voelde. Ze bracht boeken mee, muziek, speelgoed voor de kinderen en heel veel inspirerende ideeën. Adviezen had ze als ik daar om vroeg, ze drong die nooit op. Haar inzet was groot, ze was ook bereid ons buiten werktijd nog dingen voor me op of uit te zoeken.

En dan tot slot het eten dat ze voor ons bereidde. Dat was gevarieerd en ontzettend lekker. Geweldig om niet te hoeven koken in de kraamtijd! Geweldig om, op veertigjarige leeftijd, zo bemoederd te worden. Alle zorg die ze mij gaf heeft mij versterkt als moeder. Die zorg kan ik weer aan mijn kinderen geven. Helemaal wat ik hoopte. Dankjewel Angeline!
.